Lapsettomien lauantai

Päivä ennen äitienpäivää, kun jännitys taas huipentuu vuoden huippulukemiin. Ei, meillä ei jännitetä sitä herääkö äiti aamulla ennen kuin lapset ehtivät kahvin keittoon tai ostiko isi oikean kokoisen paitulin lahjaksi. Meillä jännitetään sitä hetkeä, kun joku taas Facebookissa kertoo, ettei elämä olisi elämisen arvoista jos ei olisi lapsia. Äitiyden ylistys. Ei-äitiyden latistaminen arvottomaksi, merkitsemättömäksi olemiseksi. Kuinka rakkautta ei voi ymmärtää ennen kuin on omia lapsia.

Ystäväni pyysi minua kirjoittamaan syövän aiheuttamasta lapsettomuudesta jo viime kesänä. Gynekologisten syöpien hoito alkaa melkein kaikilla kohdun poistolla, joten lapsettomuus on meitä yhdistävä tekijä. Joukossa on heitä, joilla lapset olivat jo tehtynä, mutta paljon myös nuoria naisia, joiden syöpä löytyi ennen kuin lapsia on ehditty edes harkita.

Vaikka asia koskettaa myös minua, en osaa vieläkään siitä kirjoittaa.

Miltä tuntuu sillä hetkellä, kun ymmärrät, että jäät lopullisesti lapsettomaksi? Miltä tuntuu, kun sinulle kerrotaan, ettet tule koskaan saamaan sisarusta esikoisellesi? Miltä tuntuu, kun sinulle kerrotaan, että sairastat syöpää? Miltä tuntuu, kun saat nämä kaksi uutista samalla kertaa? Katsot lääkärin hymyileviä kasvoja ja koitat päättää, kumpaa pitäisi itkeä ensin, sitä tappavaa sairautta vai sitä, että sylisi jää ikuisesti tyhjäksi – olet ei kenenkään äiti.

Kuvittele meneväsi tutkimuksiin, kun lasta ei kuulu ja lääkäri löytääkin syövän. Entä miltä tuntuu herätä leikkauksesta ja kuulla, että myooman sijaan kirurgi poisti koko kohdun, koska siellä oli syöpä. Miltä tuntuu illalla pitää sylissä esikoistasi ja surra, että hän jäi ainoaksi lapseksi, eikä sinulle ole edes luvattu, että ainokaisella on äiti mukana ensimmäisenä koulupäivänä. Miltä tuntuu katsoa terveen puolison surua lapsettomuudesta?

Hyvää tarkoittavat ystävät (joilla on lapsia) lohduttavat, ja käskevät olla onnellinen siitä, että olet kuitenkin elossa. Toiset koittavat lohduttaa, että aina voi adoptoida. Mutta syöpä-äiti ei ole kovassa huudossa kerran jo äitinsä menettäneelle uutta äitiä etsittäessä, joten aina ei voi adoptoida. Sitten on vielä ne, jotka alkavat kertoa kuinka raskasta äitiys on.

Samalla, kun käsittelet sisälläsi kasvavaa tappavaa sairautta, käsittelet yhtä suurimmista menetyksistä, mitä elämä voi eteen tuoda – oman lapsen menetys.

Juhlikaa äitiyttä huomenna, sillä se ei ole todellakaan itsestäänselvyys. Lapsettomuus ei silti tee meistä vähempiarvoisia. Lapsen saaminen saattaa olla elämää mullistava kokemus, mutta sitä on myös lapsettomuutensa kohtaaminen. Tyhjä syli painaa varmasti yhtä paljon kuin kuumeisen lapsen kantaminen. Ja se todellinen rakkaus – mikä olisikaan sen suurempaa, kuin äitienpäivän aattoiltana, ihan hiljaa ja sanomatta sanaakaan, puoliso pitää kädestäsi tiukasti kiinni.

* Lapsettomuus koskettaa noin joka viidettä suomalaista, syöpä on vain yksi sen syistä. Päivää ennen äitienpäivää vietetään lapsettomien lauantaita. Tunnisteella #etoleyksin ja #jokaviides löydät paljon juttuja sosiaalisesta mediasta.

Advertisements