Mikä minä?

Olen Elina, kohdunkaulan syövän sairastanut hieman yli nelikymppinen seikkailija, toisen seikkailijan vaimo, ei kenenkään äiti ja liiketoiminnan konsultti – tai oikeastaan paluuta työelämään opetteleva projektipäällikkö tätä nykyä.

Syöpäni diagnoosi varmistui joulukuussa 2014 ja minut leikattiin juuri ennen joulua. Syöpä oli pieni, en tarvinut leikkauksen lisäksi muita syöpähoitoja. Minun piti olla takaisin töissä jo loppiaisen jälkeen ja huhtikuussa olisi pitänyt jo pystyä käymään Lapissa hiihtolomalla. Leikkauksessa tapahtui iso hoitovirhe, minkä johdosta seuraavat kaksi vuotta olin kovissa kivuissa, kävin läpi kaksi suurta leikkausta ja yli 20 antibioottikuuria tarvinutta tulehdusta.

Kesällä 2016 pyöräilin Vitun Syöpä kampanjapyöräilyn, jonka aikana kerättiin yli 6000€ Syöpäsäätiölle ja puhuttiin gynekologisista syövistä lukuisissa eri mediossa. Joulukuussa 2016 minut leikattiin TaYSissa, ja siitä alkoi viimein kunnollinen fyysinen toipuminen. Henkisesti toipuminen syövästä, hoitovirheestä ja sen hoidon viivästymisestä on sekin vielä vaiheessa.

Ikäni luonnossa liikkuneena olen pitkin sairauttani hakenut lohtua ja voimaa luonnosta. Ensin istumalla takapihalla pakkasessa vällyjen alla, sitten hiihtäen alle sadan metrin rinkiä pihalla ja pikku hiljaa matkoja pidentäen. Olen opetellut tulemaan toimeen uuden kroppani kanssa joka ei luonnossa toimikaan kuten aikaisemmin. Olen myös joutunut hyväksymään, että myös oma korvien väli saattaa aiheuttaa uudenlaisia haasteita matkoilla. Kuoleman pelko voi iskeä yksin erämaassa, ja senkin kanssa pitää vain osata olla.

Matkan varrella olen kuullut mahtavia koskettavia tarinoita, sanonut liian monet hyvästit ja saanut uusia ihania ihmisiä elämääni. Opiskelin mindfulness ohjaajaksi, palasin työelämään ja tein haaveistani totta:

”Kai se toive on, että saisi käydä töissä ja laitella astioita tiskikoneeseen, elää arkea ilman jatkuvaa pelkoa. Vaikka en minä lottovoittoakaan vastusta, jos sellainen on tullakseen.” Elina Hutton, Seura-lehti 25.8.2016

 

 

Advertisements